Cukru, mastnému a vyprážanému jedlu neholdujete, rýchlemu občerstveniu sa vyhýbate, kupujete len potraviny s označením “zdravá výživa” a uprednostňujete nízkotučné potraviny. Napriek tomu ručička na váhe ukazuje kilogramov stále viac. Niečo nieje v poriadku. Predstavíme vám potraviny, ktoré sa tvária zdravo, ale v regáloch so zdravou výživou nemajú čo robiť.
Zdravá strava môže byť zradná
Potraviny ako raňajkové cereálie, müsli tyčinky, sirup z agáve a mnohé ďalšie pokladáme za zdravé a do nákupného košíka ich v najlepšej viere vkladáme automaticky. Skontrolovať zloženie a energetickú hodnotu týchto potravín nám nikdy nenapadne. Na čo! Vyberáme ich preda z regálu s veľkým nápisom ZDRAVÁ VÝŽIVA. Dobre cielená reklamná kampaň a pútavý obal sú pokušením, ktorému nedokážeme odolať, ale k vysnívanej postave sa napriek ich konzumácii nikdy nedostaneme. Predstavíme vám 10 jedál, s ktorými môžete o štíhlej postave len snívať. Chcete vedieť prečo?
OK, začneme potravinami, ktoré medzi zdravými potravinami hľadať nebudeme, ale ich pravidelná konzumácia nášmu organizmu spôsobujú nemalé ťažkosti a je lepšie sa im zďaleka vyhnúť.
1; Limonády a energetické nápoje
Spomenuté nápoje obsahujú veľa cukru a chemikálií, vďaka ktorým nám tak chutia, ale z tela vyplavia veľké množstvo potrebných minerálnych látok a z kostí uvoľňujú vápnik. Cukor je návykový. Čím viac limonád a energetických nápojov vypijete, tým viac po nich budete túžiť. Z tohto začarovaného kruhu sa tak skoro nedostanete.
2; Polotovary a instantné polievky
Doba je rýchla. Dobrovoľníkov, ktorým sa v kuchyni páči a ochotne v nej strávia aj pol dňa je čoraz menej. Polotovary a instantné polievky sú prichystané rýchlo a dobre zasýtia. Tak na čo sa v kuchyni zbytočne trápiť. Pozreli ste sa niekedy na dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby? Instantnú polievku si môžete zaliať aj po 24 mesiacoch od dátumu výroby a stále bude chutiť rovnako. Sodík, dusičnany a rôzne chemikálie im pomôžu udržať chuť a vysokú odolnosť. Vy vlastne ani neviete, čo jete. Ich nadmerná konzumácia zadržiava v tele vodu, zvyšuje krvný tlak a rizko infarktu je oveľa vyššie.
3; Zemiakové lupienky
Túto pochúťku zo zásob vyberáme najmä večer. Pri televízore sa chrumkajú najlepšie. Zemiak je zelenina. Zelenina je zdravá. Vyprážané sú v rastlinnom oleji. Obsahujú soľ, ale tú k správnemu fungovaniu organizmu tiež potrebujeme. V pote jej stratíme veľa. Koľko pozitívnych argumentov dokážeme nájsť, keď niečo chceme obhájiť. To, že obsahujú veľké množstvo sodíka a soli, ktorú telo v takom množstve nedokáže spracovať nie je podstatné. Hlavne, že nám chutia. Zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak nás bude trápiť, až keď nastanú problémy a jednou z vyhliadok do budúcnosti bude infarkt srdcového svalu alebo mŕtvica. Zemiakové lupienky k zdravej zelenine naozaj nepatria.

4; Margarín
Margarín tvorí zhluk chemikálií a rafinovaných tukov, ktoré výrobcovia upravili tak, aby dobre vyzerali a ešte lepšie chutili. Lákajú nás na vysoký podiel omega 3 mastných kyselín, vitamínov a vlákniny, ale obsahuje aj transmastné kyseliny, ktoré zaťažujú organizmus, zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko srdcovo cievnych chorôb. Odborníci na výživu margarín v minulosti povýšili nad obyčajné maslo, ale výskyt srdcovo-cievnych ochorení to ani trochu neovplyvnilo. Video s mravcami, ktoré uprednostnili tradičné maslo pred margarínom videl asi každý. Mravce ho obkolesili, ale ani jeden sa ho nedotkol. Prečo ho máme jesť my?
5; Ovocný džús
Šťava z ovocia sa po pasterizácii zmení na tekutinu s minimálnou nutričnou hodnotou bez vlákniny, dôležitých vitamínov a enzýmov. Na to, aby splnila hodnoty, ktoré výrobca uvádza na obale ju treba dochutiť umelými cukrami, farbivami a syntetickými vitamínmi. 100 % ovocný džús, ktorý si v obchide kúpite okolo ovocnej šťavy často len prebehol. Prečítajte si jeho zloženie skôr, ako sám seba presvedčíte, že kupujete kvalitný ovocný džús so všetkým, čo k nemu patrí. Nakoniec prídete na to, že pijete len ochutenú cukrovú vodu. Aby nezoxidoval, je z neho odňatý všetok kyslik a aby dlho vydržal obsahuje aj vysoké množstvo fruktózového sirupu. Ovocné džúsy obsahujú podobné množstvo cukru ako sladené nápoje, ktoré za zdravé nepokladáme. Ste si istí, že sa vyrábajú len z kvalitného, nepoškodeného ovocia?
6; Pšenica a obilniny s obsahom lepku
Obilniny obsahujú lepok. Ten ľuďom s intoleranciou lepku poškodzuje výstelku tenkého čreva a to nedokáže absorbovať živiny z potravy. Organizmus začne nekontrolovateľne chudnúť, nemá dostatok vitamínov, minerálov a energie. Jediným riešením, ktoré dokáže toto chradnutie zastaviť je vylúčenie lepku z jedálneho lístka. Preto bezlepkové potraviny automaticky pokladáme za zdravé. Takéto pečivo v mnohých prípadoch obsahuje ďalšie prídavné látky, ktorých úlohou je zvýšiť dopyt po bezlepkových potravinách. Lepok sa nahrádza rafinovaným škrobom, čo spôsobuje kolísanie hladiny cukru v tele. Bezlepkový chlieb má často glykemický index rovnaký (ak nie vyšší), ako klasický biely chlieb. Keď bezlepkové potraviny uprednostňujete len preto, aby ste sa dobrovoľne vyhli lepku, uistite sa, či ide naozaj o zdravší variant.

7; Sirup z agáve
Je to vysoko koncentrovaný fruktózový sirup. Obsahuje 55 až 90 fruktózy. Po liečivých účinkoch, ktoré rastlinu agáve preslávili, v takomto sirupe nezostalo ani stopy. Fruktóza vo veľkom množstve patrí medzi najškodlivejší cukor. Silno koncentrovaná fruktóza je vysoko kalorická a zvyšuje hladinu triglyceridov. Agáve sirup nepridávajte všade len preto, že niekto povedal, že je to zdravé. Existujú aj lepšie sladidlá. Stévia, melasa, javorový sirup, med. Ale ani s nimi to netreba preháňať.
8; Nízkotučné jedlá
Jedlo zbavené tuku je jedlo zbavené chuti. Nechutilo by nám. Tuky sa kvôli chuti nahrádzajú chemickými látkami a umelými sladidlami. Skúste si v obchode porovnať 1,5 % a 3,5 % jogurt. V 1,5 % bude menej tuku, ale všetky ostatné hodnoty bude mať vyššie. Živočíšne tuky potrebujeme. Bez nasýtených tukov organizmus nebude fungovať správne. Okrem toho, vitamíny A, D, E a K sa rozpúšťajú len v tukoch. Nepripravte sa o ne. Polotučné nepasterizované mliečne výrobky sú oveľa chutnejšie a neobsahuje toľko chemikálií a umelých sladidiel.
9; Energetické tyčinky a nápoje pre športovcov
Väčšina energetických tyčiniek obsahuje lacný sójový proteín, fruktózový sirup, syntetické vitamíny a nebudeme vám klamať, aj odpadové látky z priemyselnej výroby potravín. Predpokladáme, že na energetické tyčinky vás práve prešla chuť. Tvária sa zdravo a dodajú vám potrebnú energiu, ale sú plné cukru, umelých sladidiel a bielej múky.
Nápoje pre športovcov sú na tom podobne. Ich základom je vysoko koncentrovaný fruktózový sirup, umelé farbivá a rôzne príchute. Elektrolyty a cukor športovci naozaj potrebujú a nápoje pre športovcov sú pre nich užitočné, ale často ich konzumujú ľudia, ktorí nešportujú. V tomto prípade nápoje narobia viac škody, ako osohu.
10; Raňajkové cereálie
Ich hlavnou zložkou sú obilniny, ktoré obsahujú GMO zložky (geneticky modifikované potraviny). Chuť im vylepšuje veľké množstvo rafinovaných sacharidov, čo vedie k prekysleniu organizmu a s tým spojeným zdravotným problémom. Bez prídavných farbív a ostatných dochucovadiel by o ne nebol taký záujem.
Jedál, ktoré sú horšie ako cukor a tvária sa zdravo, je na trhu oveľa viac. Netvrdíme, že všetko, čo v regáloch určených zdravým potravinám nájdete je zlé. Pri nakupovaní sa zamerajte na zloženie a nutričné hodnoty potravín, aby sa vám v zdravých potravinách podarilo zorientovať a vybrali si skutočne to najlepšie. Občas je lepšie zhrešiť maškrtou, ktorá sa na nič nehrá.