Legíny na cvičenie – ako si vybrať najlepšie?

Aj keď na trhu je veľký výber legín, nájsť tie správne nie je jednoduché. Ako sa vyznať v materiáloch, funkčných vlastnostiach alebo vhodnosti na konkrétny šport? My ti poradíme, ako si vybrať najlepšie legíny podľa tvojich potrieb.

Správne legíny na cvičenie

Športové legíny sú spomedzi oblečenia najviac vyhľadávaným a kupovaným kúskom. Na čo si pri ich výbere dávať pozor?

Výber materiálu

Aký materiál si vyberieš, taký budeš mať pocit pri športe. Z čoho šijú legíny?

  • Bavlna s elastanom – je fajn, ak v nich neplánuješ cvičiť. Bavlna je prírodný a príjemný materiál, ktorý dobre saje pot, ale zle ho odvádza,
  • Teplákovina – je typický materiál na šitie voľnočasových odevov, napr. teplákov. Pre svoju tvarovú nestálosť a ťažkosť nie sú vhodné pre športové aktivity,
  • Fleece – je hrejivý, ale ťažký materiál. Keď sa spotíš, budeš sa cítiť nekomfortne, pretože fleece neodvádza pot,
  • Syntetika – je spomedzi materiálov najefektívnejšia – je ľahká, priedušná, tvarovo stála, vysokoodolná voči oderu a dobre odvádza pot.
...

Legíny zo syntetickej látky

Syntetická látka, z ktorej sú ušité kvalitné legíny majú rôzne označenia. Na štítku môžeš čítať: spandex, elastan, polyester (PES) i nylon. Nejde však o obyčajnú syntetiku, na akú sme zvyknutí pri oblečení z 3. krajín, ale o jemný, mäkký a extrémne pružný kvalitný materiál, ktorý je vhodný na športové oblečenie. Ako spoznať kvalitný syntetický materiál?

Výhody kvalitného syntetického materiálu

Cena kvalitných legín začína na hranici okolo 20 eur. Kvalitné legíny z nich, samozrejme, nerobí cenovka, ale častokrát značka. Pri legínach na nej záleží. Kvalitné športové legíny ti zaručia:

  • vysokú hydrofóbnosť,
  • príjemný, mäkký pocit na pokožke,
  • tenký, a pritom vysokoelastický materiál,
  • tvarovo a farebne stály niekoľko rokov,
  • vhodný na citlivú pokožku so sklonom k alergiám,
  • nižšie trenie,
  • certifikovaný systémom OEKO-TEX.

Legíny podľa špecifických funkcií

Na každý šport sú vhodné iné legíny. Je logické, že na beh v chladnom počasí budeš potrebovať zateplené bežecké legíny a napríklad na cvičenie vo fitcentre musia spĺňať isté funkcie. Iné požiadavky si na legíny kladie žena a iné zase muž. I samotné bežecké dámske a pánske legíny sa líšia nielen z hľadiska strihu, ale aj špecifických potrieb.

Bežecké legíny

Bežecké legíny sú trochu iné, ako klasické legíny na cvičenie. Sú tesnejšie, hladšie, tenšie a vysokoodolné proti oderu najmä v rozkroku a medzi nohami. Tesnosť legín tu hrá dôležitú úlohu – čím sú voľnejšie, tým menej hrejú, nedržia svalstvo pokope a zavadzajú pri behu.

...
  • Do mrazivého počasia

Chlad, vietor a sneh dokáže niekedy odradiť aj aktívnych bežcov. Čo sa legín týka, nie je dôvod. Sezónne bežecké legínydoplnené o teplú vložku, ktorá zvnútra nohy zohrieva, čím bráni podchladeniu svalov. Legíny by mali mať na povrchu aj vodoodpudivú vrstvu (označené ako DWR).

  • Priliehavé bežecké nohavice

Priliehavé nohavice sú niečo medzi legínami a nohavicami. Sú voľnejšie a pohodlnejšie ako bežecké legíny. Športovci ich často volia na rekreačný beh, prechádzky, turistiku či iné outdoorové aktivity.

Kompresné legíny

Kompresné legíny bývajú tesnejšie ako bežecké legíny. Nie je to však na škodu. Je známe, že pri cvičení vzniká kyselina mliečna a kompresia oblečenia minimalizuje jej hromadenie vo svaloch. S kompresívnym oblečením znižuješ šancu na svalovicu. Legíny s kompresiou sú navrhnuté tak, aby uľahčili pohyb, držali svaly pokope a rýchlejšie sa zotavili po tréningu.

...

Push up legíny

Príroda ťa neobdarila dokonalým pozadím? Nevadí, v takom prípade sú tu pre teba push up legíny. Ich výhodou je, že sú vhodné na cvičenie, na prechádzky, do mesta či do práce. Sú rovnako elastické ako bežecké legíny. Môžu byť aj z hrubšej látky. Sú však dostatočne priedušné a dobre odvádzajú pot. Ženy si ich často volia kvôli zvýšenému pásu, ktorý zoštíhľuje a predlžuje postavu, mikrofibri efektu častokrát i s anticelulitídnou časťou a push up efektu – sedacie partie sú riasením látky prevedené tak, aby zvýraznili a vytvarovali ženské pozadie do dokonalosti.

...

Čo si pri výbere športových legín všímať?

Je známe, že športové legíny sa vyrábajú pre konkrétne športy. Najobľúbenejšie a najkupovanejšie sú na beh. Prečo? Zvnútra ťa nič “nehryzie” – majú minimum štítkov, zipsov a rušivých švíkov, ktoré by ťa mohli tlačiť a spôsobiť modriny alebo odreniny.

Detaily sú dôležité

  • Pás

Prevedenie pásu je veľmi dôležité. Pri športovaní nie je príjemné zistenie, keď ti začnú padať nohavice. Bežecké legíny majú trojaké zaistenie pásu, aby nespadli. Elastická guma, zvýšený širší elastický pás a šnúrka na dodatočné stiahnutie. Je dôležité vyskúšať si rôzne typy legín s pásom. Zaistenie proti padaniu je fajn, ale dôležitý je aj tvoj pocit a celkový vzhľad. Nie každému sa hodia legíny so zvýšeným pásom. Dodatočná šnúrka na viazanie je fajn v prípade, ak je pás ušitý z veľmi šmykľavej látky – má tendenciu zošmyknúť sa a nedržať na mieste.

  • Švy

Žiadne šité legíny nevydržia večnosť. Môžu za to švy. Klasické legíny alebo tepláky sú šité klasicky.Časté používanie, pranie a únava materiálu časom spôsobí, že sa v mieste švoch začnú púšťať “očká” alebo sa šev jednoducho “rozíde”. Športové legíny majú švy ošetrené zvarom alebo lepením. To zaistí, že ti švy nespôsobia trenie ani odreniny a zároveň vydržia oveľa viac, ako by si čakal.

  • Zipsy

Zipsy sú skvelá vec. Na športových legínach sa s nimi môžeš stretnúť pri členkoch alebo v mieste vrecák, ktoré pohodlne, ale i bezpečne schovajú cennosti. Aby ťa zvnútra netlačili, mali by byť prekryté látkovou lištou.

  • Vrecká

Vrecká sú na legínach efektné a praktické vpredu a na bokoch. Pozri si, či sa ti do nich pohodlne zmestia drobnosti ako mobil, fitness náramok, doklady, kľúče, malá peňaženka, mp3, mini slúchadlá či čokoľvek iné, bez čoho nedokážeš cvičiť.

  • Bezpečnostné a reflexné prvky

Bezpečnostné reflexné prvky by mali byť samozrejmosťou, no sama zistíš, že to tak nie je. Nájsť športové legíny s reflexnými prvkami ponúkajú renomované značky. Vedia, že šport sa vykonáva nielen vo fitness centrách, ale i v exteriéri. Kvalitné bežecké legíny musia obsahovať bezpečnostné prvky, najmä pri behu po cestách. To však nie je jediné miesto. Predstav si, že sa stmieva. Si vonku, vraciaš sa domov a chceš byť videný. Reflexné prvky sú dnes nutnosť.

Chceš si beh alebo iný šport spríjemniť hudbou? Vyber si športové slúchadlá – v našom článku ti poradíme, na čo sa zamerať.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27106555/
  2. https://www.planetfitness.com/community/articles/what-look-workout-leggings
  3. https://www.adidas.sk/blog/693555-how-to-choose-leggings-an-essential-guide
  4. https://protips.dickssportinggoods.com/sports-and-activities/yoga-and-studio/how-to-choose-the-right-womens-leggings
  5. Zdroj foto: freepik.com/prostooleh

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.