Každý kto ma pozná vie, že som „mäsožravec“. Milujem burgre , steaky, v podstate všetko čo sa dá z mäsa pripraviť, ale… Stačí jedna preventívna prehliadka u lekára a zrazu je všetko inak. Nebudem rozoberať výsledky mojich testov, no zásadne je moje rozhodnutie niečo s tým spraviť. Navyše sa ku mne dostal vynikajúci dokument The Game Changers, ktorý mi otvoril oči a prinútil ma viac sa zaujímať o to čo jem. No skrátka, aby som tu nepísal o sebe, v podstate prechádzam pozvoľna na vegetariánsku stravu.
A to ma núti sa obzerať po iných možnostiach stravovania ako som bol doteraz zvyknutý. Netvrdím, že si raz za čas nevychutnám kvalitný burger, toho sa určite nevzdám, no nikdy nehovor nikdy.
Cuketový „tatarák“ pre každého nie len pre vegetariánov
Zeleninu ako takú som jedával prevažne len ako prílohu. Sem tam nejaký šalátik, ale nikdy nie ako hlavné jedlo. A to sa teraz mení. Jedno z prvých jedál, ktoré by som ešte pred mesiacom popravde vysmial, bol takzvaný cuketový „tatarák“, ktorý je nižšie v texte. Na moje prekvapenie veľmi ale veľmi chutné jedlo, ktoré hlavne máte hotové do 20 minút. Je tak ľahké na prípravu, že ho podľa môjho názoru zvládne pripraviť aj taký, ako sa hovorí „čo mu aj čaj prihorí“. No dosť bolo omáčok poďme priamo na recept.
3 g bielkovín, 10 g sacharidov, 9 g tukov, 4 g vlákniny
Na prípravu cuketového „tataráku“ budete potrebovať:
- 400 g cukety
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 ČL horčice
- 2 ČL sójovej omáčky
- 2 ČL kečupu
- Soľ (nebudem písať koľko každý má rád inú slanosť ja dávam len štipku keďže takmer nesolím)
- Čierne korenie (to isté ako so soľou tu zase ja „nešetrím“ mám veľmi rád korenisté jedlá)
- Mleté chilli papričky (milujem chilli vy to ale zvážte ak to tam nedáte na chuti cuketový tatarák nestratí)
- 1 ČL mletej papriky
- Štipku škorice (ak nemáte radi škoricu tak ju nedávajte je to skvelé aj bez nej)
- 2 PL olivového oleja (už som ho robil aj so slnečnicovým olejom a oba verzie sú skvelé)
Postup prípravy cuketového „tataráku“:
Úplne ako prvé ošúpte a nastrúhajte cuketu na drobno. Ja používam kuchynský robot a ten mi to nastrúha doslova na slíže 😀 vyzerá to ako pomleté mäso (samozrejme len vyzerá). Potom to vložím do sitka na rezance a rukou poriadne povytláčam z nastrúhanej cukety vodu. Nebojte sa poriadne zatlačiť tej vody tam je dosť a cuketa sa nezdá, ona to znesie. Takto vyžmýkanú cuketu dám späť do misky a pridám tam všetky ingrediencie okrem cibule, cesnaku a oleja. Všetko dôkladne premiešam aby sa chute pekne prepojili (to znie tak odborne 🙂 ).
Ako druhé klasicky nakrájame cibuľu na drobno, pretlačíme cesnak a opražíme na oleji kým nezačne cibuľka meniť farbu. Neusmažte ju až do zlatista keďže sa ešte bude smažiť s cuketou.
Keď usúdite, že cibuľa je dostatočne osmažená, pridajte cuketovú zmes, ktorú ste si pripravili v prvom kroku a cca 10 min. smažte na panvici. Ono to už bude skôr pripomínať dusenie ale nebojte sa voda sa odparí. Stále miešajte ku koncu sa to zvykne už troška prichytávať. Cuketa zmení farbu čo zapríčinilo ako aj smaženie tak všetky ingrediencie, ktoré ste tam dali. Nebojte sa ochutnávať ak vám tam vyslovene niečo chýba tak to tam dajte, viac soli, korenia čohokoľvek čo máte radi.
Po 10 min. je cuketový „tatarák“ hotový. Ja ho podávam na suchých hriankach z kváskového chlebíka ktorí pripravuje moja drahá polovička, ale výborný je aj na obyčajnom chlebe alebo hriankovom chlebe. V podstate dajte si to na čokoľvek čo máte radi.
Dobrý pohár vínka k tomu a už len zapriať Dobrú chuť. A ak môžete zanechajte mi koment či tu alebo na sociálnych sieťach, veľmi ma to poteší ak sa podelíte či vám tento recept chutil, alebo nie 🙂
Pingback: Mrkvový hot dog – veggie recept - FitCool.sk