Vedeli ste, že jeden kopček zmrzliny obsahuje 5 kociek cukru? Vymeňte už raz a navždy cukor – „biely jed“ za jeho zdravšie náhrady. Prečítajte si o nich v našom článku.
Cukor = biely jed
Cukor dostal svoje pomenovanie „biely jed“ alebo „tichý zabiják 21. storočia“ nielen kvôli výživovým hodnotám. Okrem vysokého percenta kalórií a sacharidov nemá takmer vôbec žiadnu vlákninu ani bielkoviny. Biely cukor je jeden z najväčších zabijakov nášho organizmu, pretože narúša imunitný a hormonálny systém, podporuje zápalové procesy, miluje baktérie a kvasinky, kazí zuby a je jedna z príčin vzniku vážnych srdcových chorôb vrátane obezity, cukrovky a rakoviny. Okrem negatív má aj jedno veľké pozitívum – náš glykogén v organizme potrebuje glukózu získanú z cukru.
Pozor na skrytý cukor!
Vedeli ste, že jeden pohár (250 ml) obľúbeného colového nápoja obsahuje 6 – 8 kociek bieleho cukru? V 1,5-litrovej fľaši sa tak nachádza 34 až 49 kociek. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme mali biely cukor obmedziť na denné maximum – čo je 50 gramov, 10 kociek. Dnešný človek zje približne 20 kociek cukru, čo je alarmujúce. Deje sa tak hlavne preto, že nečítame etikety výrobkov. Okrem skvelej a vyváženej chuti, funguje ako dobrý konzervant, takže môže byť naozaj všade.
Zdravé náhrady cukru
Cukru sa nevyhneme takmer v žiadnych potravinách, ani v ovocí či zelenine. Tie obsahujú fruktózu, ktorá cukor premieňa na tuky, preto by sme ich mali konzumovať s mierou. Ak už potrebuješ sladiť, siahni radšej po umelých a prírodných sladidlách. Aj keď sa hovorí, že umelé sladidlá vyvolávajú rakovinu, ide o mýtus. Umelé sladidlá vedci skúmajú už celé desaťročia a doposiaľ nebola zverejnená žiadna hodnoverná štúdia, ktorá by potvrdila zdravotné riziká. Naopak, majú mnoho výhod. Sú niekoľkonásobne sladšie ako cukor a neobsahujú takmer žiadne kalórie, laktózu, tuk, glukózu a lepok. Ich použitím si odvykneš viac sladiť, čo je vhodné aj pre tých, ktorí chcú schudnúť. Diabetikom nezvyšujú hladinu glukózy a sú teda vhodnou alternatívou pre všetkých, ktorí milujú zdravé varenie a pečenie.
1. Aspartám
Aspartám je jedným z najpopulárnejších umelých sladidiel dostupných na trhu. Je 200-krát sladší ako biely cukor. Keď naše telo spracuje aspartám, jeho časť sa rozloží na metanol. A tu nastáva problém. Odborní kritici aspartámu tvrdia, že by mal byť zakázaný, pretože ten je vo veľkých množstvách toxický. V tele sa rozkladá na formaldehyd, známy karcinogén a neurotoxín. Metanol však obsahuje aj ovocie a viaceré fermentované potraviny. Niektorí ľudia môžu pociťovať bolesti hlavy a žalúdočné ťažkosti, ale v opačnom prípade neexistujú dôveryhodné informácie, ktoré by potvrdili, že aspartám – alebo akékoľvek iné umelé sladidlo – spôsobuje rakovinu. V roku 2013 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal jasné stanovisko, že z viac ako 600 výskumov o aspartáme, neexistuje žiadny dôvod na jeho stiahnutie z trhu.
2. Sacharín
Sacharín, ktorý bol objavený v roku 1879, je 300-krát sladší ako cukor. Niektorí odborníci tvrdia, že je pomocníkom pri chudnutí, ako prevencia pred vznikom cukrovky či kazivosti zubov. Nájdeme ho na stoloch ako náhradu kryštálového cukru. Ide o biely prášok, ktorý má dlhú životnosť. Využíva sa najmä pri varení, pečení ako posýpka koláčov či na osladenie kávy. Svoju slávu zažil počas 1. a 2. svetovej vojny, keď bol nedostatok cukru. V 70. rokoch 20. storočia ho FDA na základe kanadskej štúdie zakázala. Vtedajšia štúdia ukázala, že sacharín spôsobuje u potkanov rakovinu močového mechúra. Jeho škodlivosť bola v ďalších výskumoch vyvrátená.
3. Sukralóza
Sukralóza je asi 600-krát sladšia ako stolový cukor a obsahuje len veľmi malé množstvo kalórií. Je jedným z najpopulárnejších umelých sladidiel a je široko dostupná. Výrobcovia ho pridávajú do rôznych výrobkov od žuvačiek až po pečivo. Obľúbený je aj v domácom pečení bez cukru a ako sladidlo horúcich nápojov, pretože znesie vysoké teploty a nestratí chuť.
4. Stévia
Stévia je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z listov juhoamerického kra známeho ako Stevia rebaudiana. Obsahuje nula kalórií a podľa niekoľkých štúdií môže znížiť vysoký krvný tlak o 6 až 14%. Okrem iného znižuje aj hladinu cukru v krvi a inzulínu, čo môže pomôcť v boji s cukrovkou. Produkty zo stévie sú zvyčajne dostupné v práškovej alebo tekutej forme, čo môže byť dôvod, prečo niektoré výrobky chutia lepšie ako iné. Ak potrebuješ sladiť, stévia je jedna z najzdravších alternatív cukru.
5. Med
Je nabitý množstvom vitamínov a minerálov, vrátane B2, B6, železa a mangánu. Jeho antimykotické a antibakteriálne vlastnosti bránia prechladnutiu a zdá sa, že môže fungovať aj ako kvalitné probiotikum. Med má vysokú hladinu antioxidantov a tmavšie ich majú ešte viac. Má viac kalórií ako cukor, ale je sladší pre väčší obsah fruktózy. Užívaj ho preto s mierou.
6. Cukrové alkoholy – xylitol, erytritol
Xylitol (brezový cukor) sa získava z kmeňa brezy a nachádza sa aj v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Obsahuje o 40% menej kalórií ako cukor a má mnoho zdravotných benefitov. Okrem udržiavania zdravia zubov zvyšuje absorpciu vápnika v tele, čo je dobrá prevencia pred osteoporózou.
Erytritol rovnako ako xylitol obsahuje iba 6% kalórií a chutí takmer rovnako ako biely cukor.
Cukrové alkoholy majú oveľa menej kalórií ako rafinovaný cukor, a preto majú menší vplyv na hladinu cukru v krvi. Nevýhodou je, že môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Tieto sladidlá môžeš nájsť v balených výrobkoch, ako sú ochutené vody bez cukru, žuvačkách a proteínových tyčinkách.
7. Agávový sirup
Agávový sirup pochádza z rastliny agáve, ktorá je podobná kaktusu a rastie v Mexiku. Má nižší glykemický index, čo znamená, že organizmus ho vstrebáva pomalšie ako rafinovaný cukor. Je výbornou ingredienciou na osladenie miešaných kokteilov, chladených limonád a ideálna na pečenie sladkých receptov.
8. Sušená trstinová šťava
Sušená šťava vyrobená z cukrovej trstiny pripomína hnedý alebo trstinový cukor. Líši sa len nutričnými hodnotami. Vyrába sa podobne ako rafinovaný cukor, no melasa sa neodstraňuje. Tým si zachováva všetky živiny ako trstinový cukor. Je bohatá na draslík, železo, horčík a používa sa takmer do všetkého – je univerzálnym prírodným sladidlom. Chuťou veľmi pripomína med.
Pingback: 10 jedál, ktoré sú horšie ako cukor - FitCool.sk
Pingback: Ako piecť zdravo na Vianoce – s receptami v článku - FitCool.sk
Pingback: Návod na Vianoce: 8 tipov ako nepribrať - FitCool.sk
Pingback: TOP 7 najlepších multivitamínov na trhu – Ako vybrať najlepší? - FitCool.sk