Obľúbený francúzsky koláč kiš sa dá pripraviť vo viacerých variantách. Ja mám veľmi rada práve ten špenátový kiš. Dá sa naservírovať ako ľahká večera či snack alebo ponúknuť ním návštevu.
Výborné na ňom je že je veľmi jednoduchý na prípravu a tá chuť jednoducho stojí zato.
Počet porcií: 12
Čas prípravy: 20 minút + cca 40 minút pečenie
Nutričné hodnoty Špenátového kišu na 1 porciu: 161 kcal
7 g bielkovín, 5 g sacharidov, 13 g tukov, 0,5 g vlákniny
Nutričné hodnoty Špenátového kišu na 1 porciu: 161 kcal
7 g bielkovín, 5 g sacharidov, 13 g tukov, 0,5 g vlákniny
7 g bielkovín, 5 g sacharidov, 13 g tukov, 0,5 g vlákniny
Ingrediencie na Špenátový kiš:
- 250 g čerstvých špenátových listov
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 strúčik cesnaku
- oriešok masla
- pol balenia feta syra alebo iného syra balkánskeho typu
- 100 g eidamu
- 125 g smotany na s´šľahanie
- 125 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- soľ, korenie
Postup prápravy Špenátového kišu:
- Špenátové listy udusíme na oriešku masla s pridaním korenia, soli a strúčika cesnaku. Trochu podlejeme smotanou na varenie
- Do vychladnutého špenátu pridáme 2 vajcia, smotany, na strúhaný eidam a syr feta nakrájaný na menšie kúsky, soľ a korenie. (so soľou opatrne nakoľko už sme ju použili do špenátu a aj syr feta je slaný)
- Všetko spolu dôkladne premiešame .
- Na spodok okrúhlej misy s vlnkovaným okrajom rozprestrieme vyvaľkané lístkové cesto a poprepichujeme vidličkou.
- Na cesto dáme pečiaci papier posypeme fazuľou a pečieme cca 10-15 minút vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov. Vyberieme z rúry a fazuľu dáme aj s papierom preč.
- Vlejeme zmes a z druhej časti cesta nakrájame dlhé tenšie pásy ktoré striedavo ukladáme na vrch tak aby sme vytvorili tzv.”prešívaný vzor”.
- Navrch potrieme žĺtkom a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme približne 40 minút – vrch aby bol do zlatohneda.
- Po vychladnutí nakrájame na trojuholníky a podávame.
Dobrú chuť.
Pingback: Zeleninové špízy s tofu - recept - FitCool.sk
Pingback: Ako pripraviť krabičkové jedlo + krabičkové denné menu na 1 týždeň - FitCool.sk