Jednoduchý recept na skvelý Špenátový kiš

špenátový kiš recepr

Obľúbený francúzsky koláč kiš sa dá pripraviť vo viacerých variantách. Ja mám veľmi rada práve ten špenátový kiš. Dá sa naservírovať ako ľahká večera či snack alebo ponúknuť ním návštevu.

Výborné na ňom je že je veľmi jednoduchý na prípravu a tá chuť jednoducho stojí zato.

Počet porcií: 12
Čas prípravy: 20 minút + cca 40 minút pečenie

Nutričné hodnoty Špenátového kišu na 1 porciu: 161 kcal
7 g bielkovín, 5 g sacharidov, 13 g tukov, 0,5 g vlákniny

Ingrediencie na Špenátový kiš:

  • 250 g čerstvých špenátových listov
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 strúčik cesnaku
  • oriešok masla
  • pol balenia feta syra alebo iného syra balkánskeho typu
  • 100 g eidamu
  • 125 g smotany na s´šľahanie
  • 125 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • soľ, korenie
špenátový kiš recepr
Špenátový kiš, foto: Veronika Orviská

Postup prápravy Špenátového kišu:

  1. Špenátové listy udusíme na oriešku masla s pridaním korenia, soli a strúčika cesnaku. Trochu podlejeme smotanou na varenie
  2. Do vychladnutého špenátu pridáme 2 vajcia, smotany, na strúhaný eidam a syr feta nakrájaný na menšie kúsky, soľ a korenie. (so soľou opatrne nakoľko už sme ju použili do špenátu a aj syr feta je slaný)
  3. Všetko spolu dôkladne premiešame .
  4. Na spodok okrúhlej misy s vlnkovaným okrajom rozprestrieme vyvaľkané lístkové cesto a poprepichujeme vidličkou.
  5. Na cesto dáme pečiaci papier posypeme fazuľou a pečieme cca 10-15 minút vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov. Vyberieme z rúry a fazuľu dáme aj s papierom preč.
  6. Vlejeme zmes a z druhej časti cesta nakrájame dlhé tenšie pásy ktoré striedavo ukladáme na vrch tak aby sme vytvorili tzv.”prešívaný vzor”.
  7. Navrch potrieme žĺtkom a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme približne 40 minút – vrch aby bol do zlatohneda.
  8. Po vychladnutí nakrájame na trojuholníky a podávame.

Dobrú chuť.

Ak ste milovníkom sladkého vyskúšajte aj super Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom

Prosím ohodnoť náš recept.

2 thoughts on “Jednoduchý recept na skvelý Špenátový kiš

  1. Pingback: Zeleninové špízy s tofu - recept - FitCool.sk

  2. Pingback: Ako pripraviť krabičkové jedlo + krabičkové denné menu na 1 týždeň - FitCool.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.