Áno čítate správne. 🙂 Prv než niečo ako mrkvový hot dog odsúdite, verte mi, že chutnajú skvelo, stačí k tomu jednoduchá vec. Zahodiť predsudky, aspoň na čas, kým ste mrkvový hot dog nevyskúšali. Verte mi tento vegetariánsky recept si zamilujete.
Samozrejme párok či klobásku to nenahradí, o to v tomto recepte ani nejde. Ako vždy aj teraz som hľadal náhradu za mäsovú klasiku a našiel som kopec zaujímavých receptov. No ako pri ostatných aj tento recept na mrkvový veggie hot dog som si upravil podľa seba.
Musím povedať že aj ja som mal spočiatku predsudky, ale povedal som si, že na uvarenej a opečenej mrkve nemôže byť nič zlé. Tak som do toho šiel a výsledok hodnotím na jednotku. Jediná nevýhoda tohoto receptu je doba prípravy aj keď samotný mrkvový hot dog zaberie pár minút prípravy. Žiaľ mrkvičky je potrebné relatívne dlho marinovať (záleží od vašej trpezlivosti). Preto je dobre si túto pochúťku naplánovať aspoň deň.
Dosť zbytočného vypisovania, poďme na to.
Ingrediencie na mrkvový veggie hot dog:
Na hot dog:
- 8 veľkých mrkiev
- 8 rožkov, bagiet podľa toho čo máte radi
- Uhorky (čerstvé alebo zavárane je to na vás čo máte radšej)
- 1 menšia červená cibuľa
- Ľadový šalát
Na marinádu:
- 1 šálka zeleninového vývaru (kľudne použite zeleninový bujón)
- ¼ šálky jablčného octu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
- 1 polievková lyžica údenej papriky
- 2 čajové lyžičky horčice
- ½ čajovej lyžičky mletého koriandra
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačil som ho cez lis na cesnak)
- 1 menšia cibuľa (pretlačil som ju cez lis na cesnak, ale kľudne ju rozmixujte alebo nakrájajte na drobunko)
- 1 polievková lyžička údeného korenia na gril, alebo môžete použiť tekutý dym ale ten je na mňa až veľmi aromatický
- Pár kusov klinčekov
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Na dresing:
- 6 polievkových lyžíc Vegetariánskej tatárskej omáčky
- 1 čajová lyžička horčice
- 2 čajové lyžička kečupu
Postup prípravy mrkvového hot dogu:
Ako prvé si očistíme a nakrájame mrkvy tak aby mali primeranú dĺžku k rožku, prípadne vami zvoleného pečiva. Vložte do vody a povarte kým mrkvička nezmäkne. Mne to trvalo 12 min. od privedenia do varu.
Pokiaľ sa mrkva varí, môžete si pripraviť marinádu. Tu je dobré použiť nejakú uzatvárateľnú misku v ktorej sa potom naša uvarená mrkva bude marinovať. Marinádu na vegetariánsky mrkvový hot dog si pripravíte veľmi jednoducho. Poriadne v pripravenej miske zmiešajte všetky ingrediencie zo zoznamu určených na marinádu. Pre istotu som celý zoznam označil zelenou farbou. 🙂 Do pripravenej marinády vložíme uvarené mrkvy a takto ich necháme naložené v marináde 4 hodiny. (To je tá nevýhoda, čas marinovania) Ja som to nechal v chladničke cez noc cca 9 hod.
Mrkva sa marinuje a vy si môžete pripraviť dresing. Ja som si ho robil čerstvý na druhý deň ale kľudne si ho môžete pripraviť aj teraz v chladničke vydrží aj pár dní. Aj tu je to veľmi jednoduché. Stačí ingrediencie na dresing poriadne zmiešať dokopy. Kľudne si dresing dochuťte podľa vašej chutí. Ja to mám rád takto. Nebojte sa experimentovať, objavujte chute o tom dobré jedlo je.
Keď máme mrkvu pripravenú a namarinovanú je čas si ju ugrilovať, opiecť alebo upiecť podľa toho čo uprednostňujete. Ak ste na záhrade a grilujete ako ja tak ju kľudne ugrilujte na grile.
Mrkvu pečieme tak aby sa nám pekne popripekala. Nezabúdajte už je uvarená nepotrebuje veľa, len chceme aby marináda v nej pekne vynikla. Opatrne ju otáčame aby bolo opečená z každej strany. Pre tých čo uprednostňujú pečenie v rúre tak odporúčam teplotu max. 180C na 10 minút. Na vrch mrkvového hot dogu si ja dávam karamelizovanú cibuľku. Tú si pripravíte jednoducho tak, že osmažíte cibuľku do zlatista a potom zalejete 1dcl vody v ktorej je rozpustená polievková lyžička cukru. Za stáleho miešania cibuľu skaramelizujeme a odstavíme z plameňa alebo grilu. Pre tých čo karamel nemusia odporúčam na dozdobenie len čerstvú cibuľu.
A sme takmer v závere. Na pripravený rozrezaný rožok, bagetu teda čokoľvek ste si pripravili naneste vrstvu dresingu. Vložte ľadový šalát, opečenú mrkvu ozdobte čerstvou cibuľou, alebo ako v mojom prípade karamelizovanou cibuľkou, uhorkou a na vrch si pridajte ešte dresing, prípadne len horčicu alebo kečup a máte hotovo.
Ostáva popriať len dobrú chuť
Tak ako, odsúdil si to hneď v úvode alebo si tomu dal šancu? Podeľ sa so mnou o tvoju skúsenosť či už kladnú alebo zápornú v komentároch. Verím že tento veggie mrkvový hot dog si nájde svojich priaznivcov, tak ako si našiel aj mňa 🙂 Ešte raz priatelia dobrú chuť.
Pingback: Esenciálne oleje: 5 rád, ako si udržať zdravie pri cestovaní - FitCool.sk
Pingback: Ako pripraviť krabičkové jedlo + krabičkové denné menu na 1 týždeň - FitCool.sk