K jedlu neodmysliteľne patria aj emócie. Niekto je labužník, ktorý si vychutnáva každé sústo, iný do seba v pokluse hádže čokoľvek bez toho, aby vlastne vedel, čo konzumuje. Pre niekoho je zas jedlo nočnou morou, pretože sa bojí každého gramu navyše. Jedno je však jasné! Ak nebudete mať k jedlu zdravý vzťah, nebude zdravé vaše telo ani vaša duša. Majte z jedla radosť. Netrápte sa jedlom. Jedlo nie je nepriateľ. Ak to pre vás znamená, že si dáte po večeri čokoládovú tyčinku, nevadí. Netreba mať výčitky vždy, keď niečo „nevhodné“ zjete. Nabudúce si dáte pozor. Je síce pravda, že ak držíte diétu, mali by ste si dávať pozor, čo zjete, ale trápiť sa a hrešiť sa za pomyselné prestupky naozaj nemusíte. Jedlo nie je strašiak v maku. Máme pre vás pár tipov, ako žiť a jesť šťastne, takže hurá do čítania.
Grécky lekár Hippokrates už pred 400 rokmi pred naším leto počtom napísal: „Nech je jedlo tvojim liekom“. Táto rada je dnes rovnako dôležitá, ako pred viac než dvoma tisíckami rokov. Keďže vieme, že telo a myseľ sú v úzkom spojení, platí to rovnako pre zdravie duševné i fyzické. Mnohí z nás v určitom okamihu začnú prehodnocovať svoje doterajšie stravovacie návyky a snažia sa jesť zdravšie. Niekto sa vrhne na diétu, niekto premýšľa nad low carb stravovaním, iný len vyradí určité potraviny z jedálnička, aby tráveniu odľahčil. Niekedy však práve s tým prichádza strata potešenia z jedla. Ako by ste mali jesť, aby vás to učinilo šťastnými?
Inovujte, ochutnávajte
Prechádzate v obchode okolo potravín, ktoré nepoznáte? Neviete, odkiaľ sú ani ako chutia? Prestaňte sa báť! Objavujte, ochutnávajte, skúšajte niečo nové. Jednoducho hľadajte to, čo vám chutí. Nájdite si napríklad svoje nové obľúbené ovocie, syr alebo aj korenie, ktoré pomôže pri dochutení zdanlivo nevýrazných jedál. Rozšírte si obzory. Pamätáte si na nejaké jedlo z detstva, ktoré ste práve nemuseli? Vyskúšajte ho teraz, všetko sa časom mení, aj chute. Alebo vám v minulosti niečo nechutilo, nebolo po vôli? Vyskúšajte toto jedlo s odstupom času. Môže to byť milé prekvapenie. Alebo vyskúšajte nový recept zložený z kombinácií rôznych surovín, ktorý sa vymyká vášmu bežnému jedálničku.
Vyberajte si “jedlá pre dobrý pocit“
Snáď všetci milujeme zmrzlinu. Zjedli by sme jej naraz pokojne aj pol litra. Budeme sa však potom cítiť dobre? Ak máte nutkanie na výčitky a nepríjemné pocity, že ste opäť zjedli kalorickú bombu, vyskúšajte sa prekonať, príp. si ju dopriať v inej, odľahčenej verzii. Ak vás trápi prísun zbytočných kalórií, pripravte si zmrzlinu z proteínového kokteilu, napríklad. Jedzte potraviny, vďaka ktorým sa budete cítiť dobre dlhodobo. Nie iba na chvíľku. To však neznamená jesť stále dookola len rôzne šaláty. Zdravšie jedlá plné farieb, chutí a vôní, z ktorých budete mať dobrý pocit, naplnia váš žalúdok aj dušu šťastím. Potom si občasné zhrešenie ani nebudete vyčítať.
Neviete, po akom jedle sa budete cítiť dobre? Nechajte sa viesť telom.
Doprajte si zdravé potraviny plné vitamínov, ktoré sa postarajú o to, aby ste sa cítili super. Napríklad vitamín D, ktorý posilňuje imunitu a podporuje dobrú náladu. Nájdete ho v hubách alebo vajíčkach. Aj huby aj vajíčka si môžete dopriať dokonca aj počas keto diéty Prodietix. Prípadne vyskúšajte tmavú listovú zeleninu – napríklad kel. Získate vitamín B, ktorý vám dodá energiu. Hľadáte niečo sladké? Podľa mnohých štúdií vám v tom môže pomôcť horká čokoláda. Ak sa bojíte zhrešiť, doprajte si sladké maškrty so zníženým obsahom cukru. Dokáže zahnať chuť na sladké, ale môže pomôcť aj zmierniť emočný stres. Keď už si budete vychutnávať akúkoľvek sladkosť, nezabúdajte si pozrieť aj informácie o potravinách a ich obsahu vitamínov, minerálnych látok či obsahu cukru a tuku. Vyberte si tie, ktoré vám najviac chutia a sú pre vaše telo prínosom. Už len vedomie toho, že si doprajete potraviny plné prospešných látok a vitamínov, vám urobí radosť.
Ešte pár tipov, ktoré vám na ceste za šťastným stravovaním pomôžu:
- Jedzte počas dňa častejšie malé jedlá, aby ste si udržali primeranú a stabilnú hladinu cukru v krvi.
- Jedzte na živiny bohaté jedlá, ako je ovocie, zelenina, strukoviny a orechy. Všetko však v rámci vyváženého a vhodného jedálnička. Ak držíte diétu (napr. diétu Prodietix), skontrolujte si povolené druhy zeleniny a množstvo semienok či orechov.
- Vyvarujte sa priemyselne spracovaným potravinám, pretože majú vysokú glykemickú záťaž a prispievajú k zápalovým procesom v tele.
- Podporujte zdravú funkciu čriev konzumáciou potravín, ktoré obsahujú prebiotiká (ako napr. špargľa, púpava, banány a cesnak) a doplňte užívaním probiotických produktov.
- Jedzte viac rýb, vlašských orechov, ľanových semienok a listovej zeleniny. Tieto potraviny obsahujú zdravé omega-3 kyseliny.
- Znížte spotrebu omega-6 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v kukuričných, sójových, slnečnicových a repkových olejoch.
- Jedzte zdravé, overené potraviny vždy, keď je to možné. Znížite tým toxíny v tele a vyvarujete sa oxidačnému stresu.
- Zaraďte do jedálnička proteínové cestoviny. Vyberte si napríklad Prodietix fusilli, vyskúšajte si dať do vývaru proteínové čínske rezance Prodietix, alebo si urobte ľahké rizotto s cestovinou Prodietix risoni, ktorá nahradí ryžu.
- Ak máte podozrenie, že máte alergiu na potraviny, nechajte sa otestovať.
„Aj láska ide cez žalúdok“, milí priatelia.